Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum banner

1 - 20 of 30 Posts

·
Registered
Joined
·
62 Posts
Discussion Starter · #1 ·
i have a 1997 taurus gl has 68k on it. it's been a year already since the oil pressure sensor on my car has been blinking, i do reg change oil and make sure level is fine, yes, the oil pressure is perfect
 

·
Registered
Joined
·
695 Posts
Bad sensor or low oil pressure. Could be rod bearings I think, but not at that mileage.
 

·
Registered
Joined
·
62 Posts
Discussion Starter · #4 ·
about the oil pressure or oil level, each time i change the oil i make sure that it has the exact level not going over or below but sensor still blinks.... do you think it's the sensor, if it is the sensor how do i replace it and how much would that be?
 

·
Premium Member
Joined
·
1,234 Posts
The sensor indicates oil pressure, not oil level. To consider an extreme case, the oil could be full up to specification, but if the oil pump was not working there would be no oil pressure.
 

·
Registered
Joined
·
62 Posts
Discussion Starter · #6 ·
SableOHC, thanks for replying. can u be more specific sorry, but I can't understnd your explanation. is it the oil pump?
 

·
Premium Member
Joined
·
14,126 Posts
You need to connect a oil pressure gage to the engine to see what the actual pressure is. Just use a cheap air pressure gage (0-160 lb) and screw it in the oil pressure sender location.

After the car has throughly warmed up check the pressure at idle.
 

·
Registered
Joined
·
198 Posts
At that mileage I would not expect the oil pump to be going bad but you never know. My oil pump went bad at 40K miles.
Definately check the oil pressure and if that checks out then you need a new sending unit.
 

·
Registered
Joined
·
62 Posts
Discussion Starter · #10 ·
:huh:
where can i find the oil pressure sensor for a 1997 taurus GL (Vulacan)?
if you any pictures please post it.....
TY in advance..
:blink:
 

·
Premium Member
Joined
·
14,126 Posts
It would be very close to the oil filter I suppose. And have just one wire coming off of it.
 

·
Premium Member
Joined
·
1,234 Posts
Originally posted by FRAG24@Apr 29 2004, 10:12 AM
SableOHC, thanks for replying. can u be more specific sorry, but I can't understnd your explanation. is it the oil pump? :unsure:
Sorry. I was just trying to say that the car could be full of oil, but still not have correct oil pressure.
 

·
Registered
Joined
·
1,459 Posts
The oil pressure sensor is on the rear side of the engine on the driver's side. It's going to be higher up, you'll be able to see it thru the top of the engine compartment. You won't have to get on the ground to get at it. Sorry I don't have any pics for you, I can't find my flashlight and my camera doesn't have a flash. :lol: If no one posts a pic then I'll take a pic of where it is for ya tomorrow.
 

·
Registered
Joined
·
62 Posts
Discussion Starter · #15 ·
thanks Xmann01! :banana:
i'll wait for your pic, i'll prolly fix it by end of month since i'm scheduled for chnge oil i'll do it the same time....
 

·
Registered
Joined
·
1,459 Posts
Ok here are the pics.... this should make it extremely easy to find..... Note... if you're going to change it, you'll need a special oil pressure switch socket. I believe but am not 100% sure that its 1". Now on to the pics.... dammit.... its not letting me post! I tried posting a pic that i've posted before but I keep getting the same error..... "The requested file upload failed. This is either because it was not in the correct format, or the file size was larger than that allowed. Please check the file you wish to upload and try again."
 

·
Registered
Joined
·
62 Posts
Discussion Starter · #17 ·
:blink:
got the parts in autozone, however the deep socket that i got was too long can't fit. socket size is 1 1/16, i think even if you use a regular deep socket it will work as long as it's gonna fit (clearance).
i'll let you know once i'm done w/ it, i've no time since i work whole week...
 

·
Registered
Joined
·
62 Posts
Discussion Starter · #18 ·
:blink:
got the parts and tools, tried to replace it the other day but oil switch isn't moving, i think it's too tight. Have any idea how to loosen this up?


_+++_____________________________
_+88________HELP !!!!_______________
_+880_____________________________ _++88_____________________________ _++88_____________________________ __+880_________________________++_ __+888________________________+88_ __++880______________________+88__ __++888_____+++88__________+++8__ __++8888__+++8880++88____+++88___ __+++8888+++8880++8888__++888____ ___++888++8888+++888888++888_____ ___++88++8888++8888888++888______ ___++++++888888888888888888______ ____++++++88888888888888888______ ____++++++++000888888888888______ _____+++++++000088888888888______ ______+++++++00088888888888______ _______+++++++088888888888_______ _______+++++++088888888888_______ ________+++++++8888888888________ ________+++++++0088888888________ ________++++++0088888888_________ ________+++++0008888888__________ ________############__________
________############__________
 

·
Registered
Joined
·
1,459 Posts
LOL. You do have the correct socket for it right? It will seem very tight... thats how it normally is. Just about every oil pressure sensor i've taken out has been in very tight. Just give it a good twist, it'll come off.
 
1 - 20 of 30 Posts
Top