Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum banner
1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Discussion Starter · #1 ·
ok here is the scenario. this is my buddies car. 94 sho mtx 3.0.

the car would occasionally die and not start again. while driving, it would sometimes stumble and buck. i assumed from these symptoms a failed crank or camshaft sensor.

we replaced the crank sensor, camshaft sensor, and timing belt/tensioner along with cleaning the intake manifold and changing the spark plug wires and valve cover gaskets.

upon reassembly, the car will not start. it will crank and sometimes sputter, like it wants to start, and sometimes makes popping noises like its backfiring.

what could cause this? the car has 200k on it and ran GREAT considering its mileage. could the dis module be failing, or indeed already failed? we need to get this car running soon, so any help is greatly appreciated.
 

·
Registered
Joined
·
75 Posts
It could be a DIS problem but it also could be a problem with how the timing belt was installed. If you install it with the cams out of time even by one tooth the car might not start or hesitate and die etc. Also, before you did all the recent work the timing belt might have stretched or been worn so much that the cam or crank gear slipped out of "time" and caused your bucking, hesitating and poor running, dying etc.

Not saying thats exactly the problem but definitely you should check again that you installed the new timing belt properly with the crank and camshaft gears lined up perfectly (according to Ford manual) before you install the belt.
 
1 - 4 of 4 Posts
Top