Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum banner

1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
318 Posts
Discussion Starter #1
I was just doing a routine MAF cleaning, and started the engine with the hood open. I put the trans in O-Drive, and the engine looked like it was going to hop out of the car! Okay, I put it in Reverse, and the engine bucked an equal amount in the other direction. I put it back in O-Drive, and it bounced again, and then it threw a CEL. I shut it down, then re-started it, and CEL went out.

This scares the crap outta me; I've fiddled with cars for well over 40 years, and I've never seen an engine jump like this one! Both front and rear (right & left?) motor mounts appear shot.

How rough is it to replace the mounts on this 1995 Essex? Anybody ever pay to have it done? How much?
 

·
Registered
Joined
·
318 Posts
Discussion Starter #2
Anybody?
 

·
Premium Member
Joined
·
1,515 Posts
I had to replace my motor mounts on my gen 2 because the engine felt like it was going to fall off....Sure enough, i replaced them everything worked well again, and no thumping whenever i put the car into gear....Then again a few months later they started going bad again...and till this day im still hearing that thumping

Sometimes i want to junk the gen 2....
 

·
Registered
Joined
·
318 Posts
Discussion Starter #4
Yeah, if I could afford it, I'd replace the Sable. Unfortunately, I can't afford to have it fixed, and can't afford to replace it.

Looks like some long lonely hours ahead, under the car...
 

·
Premium Supporter
Joined
·
1,162 Posts
If your motor mounts are going bad than something is making them go bad. They should last a long time.

Odds are that you have something leaking contaminating the motor mounts.

An oil leak or power steering leak could do this.

I had a 1992 Taurus with a power steering leak. The motor mounts went bad. First it was the front one, then it was the back one. At the time I didn't have any money to get them replaced so I just let them go for awhile. Eventually the transmission mount went bad. By the time we took it in, the bill was around $350.00.

About a week later the front one went bad...AGAIN. Found out that the power steering was contaminating them. So the shop fixed them for me for free this time.

I think it was the SAME day driving home, the engine started "thumping" again. The power steering fluid had ruined the front mount: AGAIN!

This time before all the mounts went bad. I just chained the engine down. It fixed the problem and cost me around $12.00. A lot better than $350.00. I don't know what happened because about 3 weeks later we got rid of it.

So are any of you leaking fluid?

-Kyle
 

·
Registered
Joined
·
73 Posts
Thats an easy DIY job. Mounts are only about $40 each.
 
1 - 7 of 7 Posts
Top