Why? Requires 2 turns of key when cold. - Page 2 - Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum
 9Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #11 of 15 (permalink) Old 01-30-2019, 10:50 AM
Crazy Devoted Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: North Canton, Ohio
Chapter: Midwest
Year: 2006
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 12v Vulcan V6
Posts: 6,536
Rep Power: 65
    
Trader Score: 0 reviews
Strange fix because the throttle body has very little to do with idle that two key turns would fix. Maybe the idle air port on the throttle body was partially blocked. up. If he cleaned the IAC then I could possibly believe a sticking or slow IAC valve. I had a similar issue on my 2001 Vulcan recently and I swapped in a known good IAC valve and it solved the issue.
mcsteven likes this.
Automender12345 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #12 of 15 (permalink) Old 01-30-2019, 10:51 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Oakland, CA
Chapter: West Coast
Year: 1999
Model: Ford Taurus Wagon
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 169
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Automender12345 View Post
Strange fix because the throttle body has very little to do with idle that two key turns would fix. Maybe the idle air port on the throttle body was partially blocked. up. If he cleaned the IAC then I could possibly believe a sticking or slow IAC valve. I had a similar issue on my 2001 Vulcan recently and I swapped in a known good IAC valve and it solved the issue.


I was thinking blockage / sticking somewhere.


Sent from some little thing I hear voices from.

This is Ble Longroof.



Sent from some little thing I hear voices from.
mcsteven is offline  
post #13 of 15 (permalink) Old 01-30-2019, 11:11 AM
Crazy Devoted Member
 
Join Date: Dec 2006
Chapter: Midwest
Year: 1998
Model: Mercury Sable
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 22,394
Rep Power: 112
     
Trader Score: 1 reviews
Did the mechanic check/test the ect sensor or just the iat sensor?
sheila is offline  
 
post #14 of 15 (permalink) Old 01-30-2019, 11:34 AM
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Milwaukee, WI
Chapter: Midwest
Year: 2005
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 7,652
Rep Power: 87
     
Trader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Automender12345 View Post
Strange fix because the throttle body has very little to do with idle that two key turns would fix. Maybe the idle air port on the throttle body was partially blocked. up. If he cleaned the IAC then I could possibly believe a sticking or slow IAC valve. I had a similar issue on my 2001 Vulcan recently and I swapped in a known good IAC valve and it solved the issue.

Agree 100%

05 Taurus SEL Duratec - my daily driver
04 Taurus SES Duratec - wifes car - TOTALED
06 Taurus SE Vulcan - wifes new ride
95 Taurus GL Vulcan winter car
Toy #1 - 86 Tbird 5.0 (original owner) - LOTS of mods
Toy #2 - 88 Tbird Turbo Coupe - LOTS of mods
67 Honda 450 Super Sport - completely customized
Jeff K is offline  
post #15 of 15 (permalink) Old 02-01-2019, 10:48 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Oakland, CA
Chapter: West Coast
Year: 1999
Model: Ford Taurus Wagon
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 169
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by sheila View Post
Did the mechanic check/test the ect sensor or just the iat sensor?


IDK


Sent from some little thing I hear voices from.

This is Ble Longroof.



Sent from some little thing I hear voices from.
mcsteven is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2004 Taurus Fans work but blows cold on hot and hot on cold Casey Buttrey Maintenance and Repair 5 08-01-2018 01:02 PM
AC not blowing cold STILL taurus1990 Maintenance and Repair 6 05-29-2017 11:47 PM
ROUGH idle on cold start and until warm IkeNewton Maintenance and Repair 10 04-27-2016 05:47 PM
Troubles from cold start simprince Engine and Drivetrain 15 02-03-2014 09:47 AM
Strange problem with battery for many years. Won't start in cold at all. RavenLX Maintenance and Repair 23 01-26-2014 03:34 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome