Help! What am i missing?! - Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 (permalink) Old 08-12-2017, 05:48 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: Kennewick, WA
Chapter: Pacific Northwest
Year: 2002
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 12v Vulcan V6
Posts: 70
Rep Power: 6
 
Trader Score: 0 reviews
Help! What am i missing?!

I have been chasing a misfire and rough idle since i got this car. Its an '02 vulcan. I have replaced the heads with remans with hardened seats, and replaced the dpfe, egr, egr solenoid, coil pack, IAC, cam sync, wires and plugs twice, all o2 sensors, pcv valve, maf sensor, all vacuum lines under the hood, and probably a few more things. All parts are bwd or motorcraft except o2 sensors and pcv valve. But i still have a slightly rough idle and an intermittent misfire on random cylinders. This week its cylinder 5. The idle has improved greatly from when i got it, and it drove fine on 2 300 mile trips, but its obviously still not right. I also have slightly rough 1-2 shift and 2-1 downshift sometimes, not sure if thats related. Any ideas?
ohiohouston is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 08-18-2017, 08:09 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: Kennewick, WA
Chapter: Pacific Northwest
Year: 2002
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 12v Vulcan V6
Posts: 70
Rep Power: 6
 
Trader Score: 0 reviews
No ideas?
ohiohouston is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 08-18-2017, 11:28 AM
Crazy Devoted Member
 
Join Date: May 2011
Location: NY State
Chapter: Northeast
Year: 2003
Model: Mercury Sable
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 9,594
Rep Power: 99
      
Garage
Trader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by ohiohouston View Post
I have been chasing a misfire and rough idle since i got this car. Its an '02 vulcan. I have replaced the heads with remans with hardened seats, and replaced the dpfe, egr, egr solenoid, coil pack, IAC, cam sync, wires and plugs twice, all o2 sensors, pcv valve, maf sensor, all vacuum lines under the hood, and probably a few more things. All parts are bwd or motorcraft except o2 sensors and pcv valve. But i still have a slightly rough idle and an intermittent misfire on random cylinders. This week its cylinder 5. The idle has improved greatly from when i got it, and it drove fine on 2 300 mile trips, but its obviously still not right. I also have slightly rough 1-2 shift and 2-1 downshift sometimes, not sure if thats related. Any ideas?
First off, one needs to know the long term fuel trims at idle. This would rule in/out vacuum leaks. If you used Autolite plugs you would need to pull them and inspect the insulator. As per pic.

-chart-
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	PlugWires2s.jpg
Views:	27
Size:	96.0 KB
ID:	194625  
chartmaker is online now  
 
post #4 of 4 (permalink) Old 08-26-2017, 09:57 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: Kennewick, WA
Chapter: Pacific Northwest
Year: 2002
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 12v Vulcan V6
Posts: 70
Rep Power: 6
 
Trader Score: 0 reviews
Stft and ltft are +/- 4% at idle. +/- 6 while cruising around 2k. Plugs are motorcraft, as are almost all parts i replaced.
ohiohouston is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rough idle & Missing Flade Maintenance and Repair 18 07-13-2018 06:32 PM
Missing and hopefully not tranny? apbing Maintenance and Repair 29 10-16-2015 02:45 PM
Rubber missing from harmonic balancer cepflight Maintenance and Repair 7 09-08-2015 08:52 PM
Inner brake pad missing - caliper piston scraping on rotor bighank Maintenance and Repair 22 08-02-2014 09:36 AM
engine missing grundan Maintenance and Repair 7 02-08-2014 07:48 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome