Issues with timing. - Page 2 - Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum
 1Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #11 of 18 (permalink) Old 11-02-2017, 07:50 PM
Play Nice or Don't Play

 
jag1959's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Chapter: Northeast
Year: 1998
Model: Ford Taurus SHO
Engine: 3.4L Yamaha V8
Posts: 14,726
Rep Power: 120
       
Trader Score: 0 reviews
What brand of IAC did you use?
sheila likes this.

It's SHO time!


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
jag1959 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #12 of 18 (permalink) Old 11-03-2017, 08:20 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: INDIANA
Chapter: Midwest
Year: 2001
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 12v Vulcan V6
Posts: 9
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
I dont recall. has that been a problem ?
metermike is offline  
post #13 of 18 (permalink) Old 11-03-2017, 08:39 AM
Technical Advisor
 
Join Date: Feb 2007
Location: Milwaukee, WI
Chapter: Midwest
Year: 2005
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 7,542
Rep Power: 87
     
Trader Score: 0 reviews
Yes, the only IACs that function correctly are the Motorcraft. All other brands are junk, and do not work well, if at all.

05 Taurus SEL Duratec - my daily driver
04 Taurus SES Duratec - wifes car - TOTALED
06 Taurus SE Vulcan - wifes new ride
95 Taurus GL Vulcan winter car
Toy #1 - 86 Tbird 5.0 (original owner) - LOTS of mods
Toy #2 - 88 Tbird Turbo Coupe - LOTS of mods
67 Honda 450 Super Sport - completely customized
Jeff K is offline  
 
post #14 of 18 (permalink) Old 11-03-2017, 11:40 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: INDIANA
Chapter: Midwest
Year: 2001
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 12v Vulcan V6
Posts: 9
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
Anyone else have this happen with an off brand IAC ?
metermike is offline  
post #15 of 18 (permalink) Old 11-03-2017, 12:48 PM
Technical Advisor
 
Join Date: Feb 2007
Location: Milwaukee, WI
Chapter: Midwest
Year: 2005
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 7,542
Rep Power: 87
     
Trader Score: 0 reviews
Nearly everyone has minor to major issues with a non Motorcraft IAC.

Search IAC here, and read the hundreds, if not thousands, of posts about idle problems going away when a Motorcraft IAC was used to replace another brand IAC.

05 Taurus SEL Duratec - my daily driver
04 Taurus SES Duratec - wifes car - TOTALED
06 Taurus SE Vulcan - wifes new ride
95 Taurus GL Vulcan winter car
Toy #1 - 86 Tbird 5.0 (original owner) - LOTS of mods
Toy #2 - 88 Tbird Turbo Coupe - LOTS of mods
67 Honda 450 Super Sport - completely customized
Jeff K is offline  
post #16 of 18 (permalink) Old 11-03-2017, 03:15 PM
Crazy Devoted Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: North Canton, Ohio
Chapter: Midwest
Year: 2006
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 12v Vulcan V6
Posts: 6,445
Rep Power: 64
    
Trader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by metermike View Post
Anyone else have this happen with an off brand IAC ?
I had a IAC valve on my 2006 that was moaning at cold idle and I decided to cheap out, 40% off, and buy a Advanced Auto store brand, not sure what the brand was. I installed it and instantly noticed idle shot up real high on start up much higher than OEM. Then it did not respond right trying to keep idle. Things really went bad when you put the AC on. It just responded too late and dropped idle then shot idle up after the initial load of the AC. The worst issue was on the highway, it kept feeding air when I left off the gas and car would take longer to slow down forcing me to use more brakes in stop and go traffic. I returned it to AP and went to the Pull a Part and got a used IAC from a 2006 and everything was fixed.

The aftermarket one that I had was just not tune to respond the same as the Motorcraft one.
Automender12345 is online now  
post #17 of 18 (permalink) Old 11-03-2017, 07:05 PM
Crazy Devoted Member
 
Join Date: May 2011
Location: NY State
Chapter: Northeast
Year: 2003
Model: Mercury Sable
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 9,517
Rep Power: 99
      
Garage
Trader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Automender12345 View Post
I had a IAC valve on my 2006 that was moaning at cold idle and I decided to cheap out, 40% off, and buy a Advanced Auto store brand, not sure what the brand was. I installed it and instantly noticed idle shot up real high on start up much higher than OEM. Then it did not respond right trying to keep idle. Things really went bad when you put the AC on. It just responded too late and dropped idle then shot idle up after the initial load of the AC. The worst issue was on the highway, it kept feeding air when I left off the gas and car would take longer to slow down forcing me to use more brakes in stop and go traffic. I returned it to AP and went to the Pull a Part and got a used IAC from a 2006 and everything was fixed.

The aftermarket one that I had was just not tune to respond the same as the Motorcraft one.
I have JY spare for my DOHC bulls. I cleaned the JY one, oiled it and switched it out, works just fine. I would rather have a used one cleaned than a new one unless it was JY priced. So I have a good spare, proven. Switching one out takes minutes.

-chart-
chartmaker is online now  
post #18 of 18 (permalink) Old 11-04-2017, 08:10 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: INDIANA
Chapter: Midwest
Year: 2001
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 12v Vulcan V6
Posts: 9
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
OK, today I switched out the AIC, back to the one I took off. ( I save the old parts in the new part boxes) I didn't do much driving , but monday will tell. Thanks to all for the suggestions. I will post the results.
metermike is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
my 13 bull has a leaky water pump djcarlos 5th and 6th Gen Engine and Drivetrain 73 07-24-2018 11:03 AM
1994 Taurus 3.0 ignition timing - how to check? TechSurfer Maintenance and Repair 5 10-13-2015 06:54 AM
Timing Cover Oil Leak - Essex 3.8 RobertLemke Maintenance and Repair 0 04-11-2015 06:07 AM
A Decade of the Duratec 30 DanB Taurus and Sable General Discussion 0 09-12-2014 07:16 PM
Timing cover, 2005, 12 valve engine dmtaurus Maintenance and Repair 6 04-04-2014 01:22 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome