2001 mercury sable cranks but does not start - Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 11 (permalink) Old 06-08-2014, 11:57 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2014
Chapter: Southeast
Posts: 7
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
2001 mercury sable cranks but does not start

I have a 2001 mercury sable what im getting is its will not start but starts on occasion like today it started fine this morning did errands before work drove it turned it off short period and then started just fine and then drove to work after work it did not want to start tried every thing check engine light is not on and has not come on im am getting stumped i had to leave it in the parking lot at my work so my question is what could make it do this where it starts on occasion and then when sitting for a period of time will not start it cranks but just does not start

not the fuel pump i hear the humming when key is turned right before crank
jmkasperek is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 11 (permalink) Old 06-08-2014, 12:21 PM
Spend my 02 wisely...
 
madscientist's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Republic of Texas
Chapter: Southern
Posts: 2,337
Rep Power: 61
    
Trader Score: 0 reviews
Just because you hear the pump does not mean it is not the pump or fuel system that is causing your problem. Based on your symptoms, specifically the sporadic nature of the problem and tendency to happen after the car has been left sitting, the fuel pump is most likely the issue if your battery/cranking voltage is good. It could also be an issue with the fuel pressure regulator (which for '01 is a mechanical unit in the trunk) or the fuel filter bypass valve (also a '01 only feature). You need to check the fuel pressure to eliminate fueling as the cause of your problems. It should at least 45 psi but not greater than 65 psi with the key on, engine off.

-Jonathan

Last edited by madscientist; 06-08-2014 at 12:41 PM.
madscientist is offline  
post #3 of 11 (permalink) Old 06-08-2014, 05:43 PM
Crazy Devoted Member
 
Join Date: May 2011
Location: NY State
Chapter: Northeast
Year: 2003
Model: Mercury Sable
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 9,517
Rep Power: 99
      
Garage
Trader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by madscientist View Post
Just because you hear the pump does not mean it is not the pump or fuel system that is causing your problem. Based on your symptoms, specifically the sporadic nature of the problem and tendency to happen after the car has been left sitting, the fuel pump is most likely the issue if your battery/cranking voltage is good. It could also be an issue with the fuel pressure regulator (which for '01 is a mechanical unit in the trunk) or the fuel filter bypass valve (also a '01 only feature). You need to check the fuel pressure to eliminate fueling as the cause of your problems. It should at least 45 psi but not greater than 65 psi with the key on, engine off.
Good call.
Added a pic of the one year only filter. I would only use Motorcraft as the fuel pressure is set there. Comes with a bracket. I did not use that. Poped the old one out of it's bracket and the bolt was really rusted in. Put the new filter in the old bracket and put a hose clamp around it.

If you do a filter, put the hair pins in the lines before slipping them on the nipples. Pointer goes "points away" from the filter. Thus the hairpin has a bevel that lets it ratchet on the nipple over the bulge and stay put. Real pain to put the hairpin on after the line is on the nipple, especially a 3-holer.

Best of luck.

-chart-

Last edited by chartmaker; 03-28-2015 at 06:42 PM.
chartmaker is online now  
 
post #4 of 11 (permalink) Old 06-14-2014, 10:12 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2014
Chapter: Southeast
Posts: 7
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
ok this has happened today after sitting all day at the parking lot at work it start just fine but almost home she revved high then low then high again before stalling on the highway and then from there would crank but no start could it be the fuel pump along with a new filter
jmkasperek is offline  
post #5 of 11 (permalink) Old 06-15-2014, 09:35 AM
Crazy Devoted Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: North Canton, Ohio
Chapter: Midwest
Year: 2006
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 12v Vulcan V6
Posts: 6,445
Rep Power: 64
    
Trader Score: 0 reviews
Sounds like my grass cutter when it is running out of gas. The only problems I have had with fuel pumps out of five Taurus were 2001s. They use the weird internal pressure recirculation in the fuel tank. Both had pump failures at around 100k miles with random no starts then starts after waiting an hour or so.

Last edited by Automender12345; 06-15-2014 at 12:47 PM.
Automender12345 is offline  
post #6 of 11 (permalink) Old 06-15-2014, 10:28 AM
Technical Advisor
 
Join Date: Feb 2007
Location: Milwaukee, WI
Chapter: Midwest
Year: 2005
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 7,542
Rep Power: 87
     
Trader Score: 0 reviews
I agree on a failing fuel pump.

05 Taurus SEL Duratec - my daily driver
04 Taurus SES Duratec - wifes car - TOTALED
06 Taurus SE Vulcan - wifes new ride
95 Taurus GL Vulcan winter car
Toy #1 - 86 Tbird 5.0 (original owner) - LOTS of mods
Toy #2 - 88 Tbird Turbo Coupe - LOTS of mods
67 Honda 450 Super Sport - completely customized
Jeff K is offline  
post #7 of 11 (permalink) Old 06-18-2014, 07:55 PM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2014
Chapter: Southeast
Posts: 3
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
2002 taurus fuel cap light on after changing fuel pump

i ahave a check engine light on and a fuel cap light on after changing fuel pump, does any1 know where i can get a hose diagram of fuel tank, I must have a hose misplaced
dataurusman is offline  
post #8 of 11 (permalink) Old 06-18-2014, 07:56 PM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2014
Chapter: Southeast
Posts: 3
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
sorry. i mispalced this...new to forum should be under a new question
dataurusman is offline  
post #9 of 11 (permalink) Old 06-18-2014, 10:39 PM
Devoted Member
 
Tom S's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Denver
Chapter: Midwest
Year: mult
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 12v Vulcan V6
Posts: 1,801
Rep Power: 17
 
Trader Score: 0 reviews
I would more think you have a small leak in the evap system.

2006 Vulcan 64k GF daily driver
2003 Vulcan 92k My daily driver
2000 Vulcan 115k saved from the scrap yard
1991 3.8 207k drove to junk yard, 1988 Vulcan lost in divorce
2009 Impala 3.0 18k my nice car
1996 F250 Powerstroke my toy-pristine lots of mods
Tom S is offline  
post #10 of 11 (permalink) Old 06-28-2014, 07:51 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2014
Chapter: Southeast
Posts: 7
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
ok just a up date and thank you all for your help found out what the problem was bad crankshaft position sensor oh bow what a job it took to just replace that and sense that shes been purring like a kitten
jmkasperek is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2001 Mercury Sable P1779, P1000, Speedomete​r, Tachometer​ JWalk Engine and Drivetrain 2 02-26-2014 02:14 PM
2001 Mercury Sable P1779, P1000, Speedometer, Tachometer JWalk Maintenance and Repair 3 01-30-2014 04:13 PM
2001 Sable Cranks, but wont start racinem23 Maintenance and Repair 3 08-30-2013 11:15 PM
2001 SES's 1995 Mercury Sable (The Turd - Cutie Pie) 2001 SES Taurus and Sable Project Log 66 07-18-2013 03:05 PM
Why wont my car start? - Comprehensive No-Start Troubleshooting Guide behlinla Maintenance and Repair 1 01-05-2013 11:52 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome