Shuddering - Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum
 4Likes
  • 1 Post By Jeff K
  • 1 Post By sheila
  • 1 Post By Automender12345
  • 1 Post By Big_eddy
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 10 (permalink) Old 05-19-2019, 01:10 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2019
Posts: 2
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
Shuddering

We have a 2009 Taurus X SEL.
It has an issue when travelling around 45-50 MPH, accelerating slowly, the vehicle will "shudder" fairly hard. It feels almost like running over a rough road. This is especially apparent when driving up an incline at speed, but of course the couple times I've taken it to a mechanic they haven't been able to reproduce the problem.

No codes are firing.

Letting off the gas or accelerating a bit harder will make the shuddering stop.
joshftx is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 05-19-2019, 11:57 AM
Technical Advisor
 
Join Date: Feb 2007
Location: Milwaukee, WI
Chapter: Midwest
Year: 2005
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 7,535
Rep Power: 87
     
Trader Score: 0 reviews
Sounds like torque converter shudder during lockup. When was the last time, if ever, that the tranny fluid was changed using the correct Ford specified fluid for your tranny (no "universal" fluids in any Ford tranny ever!!).
kekaye56 likes this.

05 Taurus SEL Duratec - my daily driver
04 Taurus SES Duratec - wifes car - TOTALED
06 Taurus SE Vulcan - wifes new ride
95 Taurus GL Vulcan winter car
Toy #1 - 86 Tbird 5.0 (original owner) - LOTS of mods
Toy #2 - 88 Tbird Turbo Coupe - LOTS of mods
67 Honda 450 Super Sport - completely customized
Jeff K is online now  
post #3 of 10 (permalink) Old 05-19-2019, 05:26 PM
Junior Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: Texas
Chapter: Southeast
Year: 2017
Model: Ford Taurus
Engine: 3.5L Cyclone V6
Posts: 59
Rep Power: 2
 
Trader Score: 0 reviews
Are Fords super picky about tranny fluid? I have 40K and am thinking about changing fluids.
kekaye56 is offline  
 
post #4 of 10 (permalink) Old 05-19-2019, 08:21 PM
Crazy Devoted Member
 
Join Date: Dec 2006
Chapter: Midwest
Year: 1998
Model: Mercury Sable
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 22,158
Rep Power: 112
     
Trader Score: 1 reviews
^ kekaye56, iirc, you need ~4-6 qts. Mercon LV atf for a drain/fill.
kekaye56 likes this.

Last edited by sheila; 05-20-2019 at 12:36 PM.
sheila is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 05-19-2019, 08:30 PM
Crazy Devoted Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: North Canton, Ohio
Chapter: Midwest
Year: 2006
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 12v Vulcan V6
Posts: 6,440
Rep Power: 64
    
Trader Score: 0 reviews
I had a similar issue on a 2006 Taurus and thought it was a torque lockup issue. Turned out to be a bad coil and weak spark. Not high probability but possible if your coils or plugs are damaged.
kekaye56 likes this.
Automender12345 is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 05-19-2019, 10:58 PM
Member
 
Jim Beckett's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Lake Oswego, OR
Chapter: Pacific Northwest
Year: 2004
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 12v Vulcan V6
Posts: 110
Rep Power: 2
 
Garage
Trader Score: 0 reviews
Don't rule out tire issues. I had a truck once that ran smooth between 0-45 and 55-70. When I was going between 45 and 55, it acted like I was constantly running over railroad tracks. It turned out to be a broken steel belt in the tire.

I'm that guy. Don't be that guy.
Jim Beckett is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 05-22-2019, 11:25 PM
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Posts: 9
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
It needs an axle.
Jimmydafreak is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 05-23-2019, 11:42 AM
Senior Member
 
TollKeeper's Avatar
 
Join Date: Aug 2018
Location: Denver, Colorado
Chapter: Pacific Northwest
Year: 2005
Model: Mercury Montego
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 634
Rep Power: 3
 
Garage
Trader Score: 0 reviews
Torque Converter lockup, or spark issue, or clutch pack going out.

Brian - Carpe Diem

2005 Mercury Montego 52k
2004 GMC Envoy XUV 182k
2001 Pontiac Aztek GT AWD 120K
TollKeeper is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 05-27-2019, 03:46 PM
Member
 
jaedenhudson14's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Location: MI
Chapter: Northern
Year: 2013
Model: Ford Taurus SHO
Engine: 3.5L EcoBoost V6
Posts: 141
Rep Power: 6
 
Garage
Trader Score: 0 reviews
These types of issues on these engines are commonly bad spark plugs. Being that those are the cheapest fix, start with those. If the issue persists, start looking into other things.
jaedenhudson14 is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 05-30-2019, 02:37 PM
Junior Member
 
Join Date: Feb 2019
Year: 2015
Model: Ford Taurus Police Interceptor
Posts: 17
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
I agree - based on your description it sounds like misfires due most likely to a failing coil.
There are misfire thresholds set that need to be exceeded to trigger a MIL and codes,. just because the MIL is off does not mean it's not misfiring. With a scanner (not a reader), you can watch the percentage of misfires occurring. Hook up the scanner, find the right screen to watch the misfire rates, and have a passenger watch the numbers as you replicate the problem. You will easily identify the affected cylinder(s). Usually it'll just be one, sometimes 2.

Change the coil and plug for the affected cylinder(s) and you should be back to normal.
kekaye56 likes this.
Big_eddy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Shuddering when braking millerwl71 Suspension, Handling and Brakes 1 10-27-2015 05:55 PM
Shuddering when AC system is on Soapbox55 Maintenance and Repair 10 09-06-2015 09:09 PM
Rough, shuddering idle. No MIL. What else to do? jtappert Maintenance and Repair 5 06-07-2013 09:02 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome