tempermental starting - Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum
Register Home Forums Active Topics Topic Finder Photos Members List Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowAuto Loans
TaurusClub.com is the premier Ford Taurus Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 12-03-2012, 07:10 PM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Member Number: 51525
Join Date: Dec 2012
Chapter: Northeast
Drives: 2001 sel 3L DOHC
Visit: My Garage
Posts: 2
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 0
mplock is an unknown quantity at this point
Default tempermental starting

I have a 2001 Ford Taurus with a 3 L DOHC. It periodicaly won't start for my daughter. Only twice has it not started for me. The first time I checked the spark on one of the plugs. As my wife was cranking it over it began to spark after about 10 seconds and started. When it started sparking, the sparks started slow and became more frequent until it stated. Yesterday was the first time in about 5 weeks that it has not started. There are no codes. The theft light is not on. The check engine and transaxle lights pulsated as it turned over. There wasn't any spark at the three plugs to the front of the car. Tonight it starts fine. It has not started about 8-10 times for my daughter, but by the time I get to it the car usually starts. Any suggestions of what to check first next time it won't start?
mplock is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-03-2012, 08:19 PM   #2 (permalink)
Technical Advisor
 
behlinla's Avatar
 
Member Number: 14275
Join Date: Dec 2007
Location: Wisconsin
Chapter: Midwest
Drives: A blue car
Visit: My Garage
Posts: 7,509
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 80
behlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond repute
Default

Replace the battery.
behlinla is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2012, 08:53 PM   #3 (permalink)
Sam
breeves002
 
Sam's Avatar
 
Member Number: 49890
Join Date: Sep 2012
Location: St. Louis, MO
Chapter: Midwest
Drives: 2008 Mercury Sable Premier
Visit: My Garage
Posts: 6,107
Trader Score: 8 reviews
Rep Power: 68
Sam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond repute
Default

Welcome to TCCA!

I agree, I would be replacing the battery. You'll notice how much faster it will crank when you put the new battery in.
__________________
Sam

2008 Mercury Sable Premier
2012 Kia Soul Base AT 1.6GDI
2004 Acura TSX 2.4
Moved On: 2000 Sable LS Premium Duratec
Sam is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 07:58 AM   #4 (permalink)
Technical Advisor
 
Member Number: 11378
Join Date: Feb 2007
Location: Milwaukee, WI
Visit: My Garage
Posts: 4,977
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 62
Jeff K has a reputation beyond reputeJeff K has a reputation beyond reputeJeff K has a reputation beyond reputeJeff K has a reputation beyond repute
Default

When you replace the batt, be sure the cable ends are in good shape and tight, and major grounds are clean and tight.
__________________
05 Taurus SEL Duratec - my daily driver
04 Taurus SES Duratec - wifes car
95 Taurus GL Vulcan winter car
Toy #1 - 86 Tbird 5.0 (original owner) - LOTS of mods
Toy #2 - 88 Tbird Turbo Coupe - LOTS of mods
02 Pontiac Grand Prix GT
67 Honda 450 Super Sport - completely customized
Jeff K is online now   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 09:39 PM   #5 (permalink)
Junior Member
 
Member Number: 51525
Join Date: Dec 2012
Chapter: Northeast
Drives: 2001 sel 3L DOHC
Visit: My Garage
Posts: 2
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 0
mplock is an unknown quantity at this point
Default

The battery was replaced four months ago.
mplock is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 10:22 PM   #6 (permalink)
Sam
breeves002
 
Sam's Avatar
 
Member Number: 49890
Join Date: Sep 2012
Location: St. Louis, MO
Chapter: Midwest
Drives: 2008 Mercury Sable Premier
Visit: My Garage
Posts: 6,107
Trader Score: 8 reviews
Rep Power: 68
Sam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond repute
Default

Then I would check the battery cables and ground. It's possible their is a lot of corrosion or they are not connected well.
__________________
Sam

2008 Mercury Sable Premier
2012 Kia Soul Base AT 1.6GDI
2004 Acura TSX 2.4
Moved On: 2000 Sable LS Premium Duratec
Sam is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2012, 07:13 AM   #7 (permalink)
Technical Advisor
 
behlinla's Avatar
 
Member Number: 14275
Join Date: Dec 2007
Location: Wisconsin
Chapter: Midwest
Drives: A blue car
Visit: My Garage
Posts: 7,509
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 80
behlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by mplock View Post
The battery was replaced four months ago.
The battery might still be bad (you got a dud or your alternator is failing), so check the connections and if it's still pulsating the light's you'll have to fully charge or replace the battery.
behlinla is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 08:12 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2