Replaced cam sensor and synchro, still chirping!! - Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum
Register Home Forums Active Topics Topic Finder Photos Members List Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowAuto Loans
TaurusClub.com is the premier Ford Taurus Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-27-2012, 12:15 AM   #1 (permalink)
Member
 
Bullhorn's Avatar
 
Member Number: 48995
Join Date: Jul 2012
Chapter: Northeast
Drives: 1997 GL Vulcan V6 3.0 72k Silver Bullet
Visit: My Garage
Posts: 136
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 5
Bullhorn is an unknown quantity at this point
Exclamation Replaced cam sensor and synchro, still chirping!!

So i replaced the cam synchro and sensor because it was chirping and got all done started up and still there, less noticable but there.... its on the driver side and it sounds like it coming from under the throttle body area, any ideas?
97 vulcan
Bullhorn is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-27-2012, 12:21 AM   #2 (permalink)
Technical Advisor
 
behlinla's Avatar
 
Member Number: 14275
Join Date: Dec 2007
Location: Wisconsin
Chapter: Midwest
Drives: A blue car
Visit: My Garage
Posts: 7,481
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 79
behlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond repute
Default

The new one chirps? What brand replacement part did you use? Did you also replace the sensor puck?

Also, did you dip the gear on the new one in some oil to lubricate it?
behlinla is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 12:37 AM   #3 (permalink)
Member
 
Bullhorn's Avatar
 
Member Number: 48995
Join Date: Jul 2012
Chapter: Northeast
Drives: 1997 GL Vulcan V6 3.0 72k Silver Bullet
Visit: My Garage
Posts: 136
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 5
Bullhorn is an unknown quantity at this point
Default

i used motorcraft for the syncro and bwd for the sensor (which was replaced a day after) and i did dip the gear in some oil, do you think maybe i just didnt oil it well enough and if so will going in and REALLY oiling it up save it? its only been a couple days
Bullhorn is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 12:45 AM   #4 (permalink)
Technical Advisor
 
behlinla's Avatar
 
Member Number: 14275
Join Date: Dec 2007
Location: Wisconsin
Chapter: Midwest
Drives: A blue car
Visit: My Garage
Posts: 7,481
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 79
behlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond reputebehlinla has a reputation beyond repute
Default

I'm not sure what to make of it. Part of me thinks that if the new syncro shaft is chirping, you got a bad part and should ask to exchange it. On the other hand, it might be something else chirping, but I'm not sure what. Oil pump? Was the oil light flickering at all?

If you want you can try taking the syncro out again and just dipping it in a tall glass of oil up to the gasket and letting it soak there for a few minutes.

Are you really sure the present chirp is coming from the syncro and not the belts?
behlinla is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 12:50 AM   #5 (permalink)
Member
 
Bullhorn's Avatar
 
Member Number: 48995
Join Date: Jul 2012
Chapter: Northeast
Drives: 1997 GL Vulcan V6 3.0 72k Silver Bullet
Visit: My Garage
Posts: 136
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 5
Bullhorn is an unknown quantity at this point
Default

Oil light hasnt flickered at all, and I originally thought it was the belt but it still seems to be coming from the driver side still. Ill try the oil tomorrow and report back if that helped.
Bullhorn is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 01:45 AM   #6 (permalink)
Devoted Member
 
JIMMER's Avatar
 
Member Number: 32379
Join Date: Nov 2010
Location: Toronto
Chapter: Eastern Canada
Drives: 2002 Taurus SE 3.0 Vulcan
Visit: My Garage
Posts: 1,583
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 11
JIMMER will become famous soon enough
Default

I replaced my cam synch 14 months ago with a brand new Ford replacement. Crapped out on me last week. 2 months after warranty expired and they would do nothing. So now I put on a new, cheap knockoff. Could be that your new one is bad.
__________________
James

2002 TAURUS SE - 3.0L VULCAN - 5 SPEED
TORONTO, ONTARIO.

Ride of the Month - Sept. 2011 - coolfords.com
Ride of the Quarter - 1st Quarter 2012 - teamtos.ca
Car of the Month - July 2012 - TCCA
Car of the Year - 2012 - TCCA


Video: http://www.youtube.com/watch?v=-nbtyJTC9QU
JIMMER is online now   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 10:22 AM   #7 (permalink)
Sam
breeves002
 
Sam's Avatar
 
Member Number: 49890
Join Date: Sep 2012
Location: St. Louis, MO
Chapter: Midwest
Drives: 2008 Mercury Sable Premier
Visit: My Garage
Posts: 6,088
Trader Score: 8 reviews
Rep Power: 68
Sam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond repute
Default

^
Just watch out with your cheap one.... don't want it going bad on you. I'm guessing you're under the hood all the time though, so you'd notice something wrong!

OP, no CEL codes? No rough idle or misfire?
__________________
Sam

2008 Mercury Sable Premier
2012 Kia Soul Base AT 1.6GDI
2004 Acura TSX 2.4
Moved On: 2000 Sable LS Premium Duratec
Sam is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 12:12 PM   #8 (permalink)
Devoted Member
 
JIMMER's Avatar
 
Member Number: 32379
Join Date: Nov 2010
Location: Toronto
Chapter: Eastern Canada
Drives: 2002 Taurus SE 3.0 Vulcan
Visit: My Garage
Posts: 1,583
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 11
JIMMER will become famous soon enough
Default

Quote:
Originally Posted by Breeves002 View Post
^
Just watch out with your cheap one.... don't want it going bad on you. I'm guessing you're under the hood all the time though, so you'd notice something wrong!
The way I see it, the Ford one, with "Made in China" clearly stamped on it, crapped out in 14 months, 2 months outside of warranty. The half-price knock off also has a 1 year warranty, so if it craps out just as fast, I paid half the price.
__________________
James

2002 TAURUS SE - 3.0L VULCAN - 5 SPEED
TORONTO, ONTARIO.

Ride of the Month - Sept. 2011 - coolfords.com
Ride of the Quarter - 1st Quarter 2012 - teamtos.ca
Car of the Month - July 2012 - TCCA
Car of the Year - 2012 - TCCA


Video: http://www.youtube.com/watch?v=-nbtyJTC9QU
JIMMER is online now   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 02:39 PM   #9 (permalink)
Sam
breeves002
 
Sam's Avatar
 
Member Number: 49890
Join Date: Sep 2012
Location: St. Louis, MO
Chapter: Midwest
Drives: 2008 Mercury Sable Premier
Visit: My Garage
Posts: 6,088
Trader Score: 8 reviews
Rep Power: 68
Sam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond repute
Default

I'm more worried about the time it takes to fix it than the part breaking.

Kind of like my cheap-o sway bar links. They have a LIFETIME warranty, but will probably go bad in 6 months. I'll get a free replacement..... but I have to spend an hour putting them on.
__________________
Sam

2008 Mercury Sable Premier
2012 Kia Soul Base AT 1.6GDI
2004 Acura TSX 2.4
Moved On: 2000 Sable LS Premium Duratec
Sam is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 03:25 PM   #10 (permalink)
Member
 
Bullhorn's Avatar
 
Member Number: 48995
Join Date: Jul 2012
Chapter: Northeast
Drives: 1997 GL Vulcan V6 3.0 72k Silver Bullet
Visit: My Garage
Posts: 136
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 5
Bullhorn is an unknown quantity at this point
Default

this new synchro is being stubborn trying to come out
Bullhorn is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 06:03 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2