Auto lights not working correctly - Page 2 - Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #11 of 20 (permalink) Old 01-07-2013, 09:38 PM
Technical Advisor
 
behlinla's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Wisconsin
Chapter: Midwest
Posts: 7,539
Rep Power: 85
      
Trader Score: 0 reviews
Yeah, did you try the EATC self test to see if you have a sun load sensor code? Not sure if you can do that with your new radio faceplate. Did the auto lamps still work right after you did the radio swap?
behlinla is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #12 of 20 (permalink) Old 01-07-2013, 09:40 PM
Junior Member
 
Join Date: Oct 2010
Chapter: West Coast
Posts: 12
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
For my problem, i'm pretty sure it's not the sensor problem. Because it shuts off when there is light. The auto light acts normally except the main headlight does not turn on. I'm guess it's the SJB. Does anyone know where it's located?
pyxu619 is offline  
post #13 of 20 (permalink) Old 01-07-2013, 09:48 PM
Technical Advisor
 
behlinla's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Wisconsin
Chapter: Midwest
Posts: 7,539
Rep Power: 85
      
Trader Score: 0 reviews
GEM is under the dash above the driver's footwell. Before you replace it check fuse #29 (15A) under there.
behlinla is offline  
post #14 of 20 (permalink) Old 01-07-2013, 10:28 PM Thread Starter
Sam
breeves002

 
Sam's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: St. Louis, MO
Chapter: Midwest
Year: 2008
Model: Mercury Sable
Engine: 3.5L Ti-VCT V6
Posts: 6,588
Rep Power: 94
       
Garage
Trader Score: 8 reviews
Quote:
Originally Posted by behlinla View Post
Yeah, did you try the EATC self test to see if you have a sun load sensor code? Not sure if you can do that with your new radio faceplate. Did the auto lamps still work right after you did the radio swap?
I've had autolamps problems since when the car was stock. They stopped working in 2011. I had no codes through the EATC self test. I can plug up my eatc to do a test if I need to, but it won't render any codes I'm sure.




Sent from my iPhone using AutoGuide.com App

Sam

2008 Mercury Sable Premier
2014 Ford Focus Electric
1997 Mercury Grand Marquis GS
Moved On: 2000 Sable LS Premium Duratec
Sam is offline  
post #15 of 20 (permalink) Old 01-07-2013, 10:29 PM Thread Starter
Sam
breeves002

 
Sam's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: St. Louis, MO
Chapter: Midwest
Year: 2008
Model: Mercury Sable
Engine: 3.5L Ti-VCT V6
Posts: 6,588
Rep Power: 94
       
Garage
Trader Score: 8 reviews
My problem is the same as pyxu619 - parking lights and dash lights turn on, but no headlights.


Sent from my iPhone using AutoGuide.com App

Sam

2008 Mercury Sable Premier
2014 Ford Focus Electric
1997 Mercury Grand Marquis GS
Moved On: 2000 Sable LS Premium Duratec
Sam is offline  
post #16 of 20 (permalink) Old 01-07-2013, 10:32 PM
I'll Be Watching You!

 
sousa632's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Forked River, NJ
Chapter: Northeast
Year: 2001
Model: Mercury Sable Wagon
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 13,200
Rep Power: 74
    
Trader Score: 2 reviews
With mine I actually do get the 051 code. All my lights work when auto lamps are on but they dont shut off when it's light out so I'm betting it's the sunload sensor. I guess that link I posted is more or less for me than cause that doesn't sound like your issue.

John
'01 Sable LS Premium Wagon Duratec, 99 Dodge Durango 318 V8

sousa632 is offline  
post #17 of 20 (permalink) Old 01-07-2013, 10:34 PM Thread Starter
Sam
breeves002

 
Sam's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: St. Louis, MO
Chapter: Midwest
Year: 2008
Model: Mercury Sable
Engine: 3.5L Ti-VCT V6
Posts: 6,588
Rep Power: 94
       
Garage
Trader Score: 8 reviews
This is true! I'll send you my sunload sensor for like $2 for shipping... My new one was free lol.


Sent from my iPhone using AutoGuide.com App

Sam

2008 Mercury Sable Premier
2014 Ford Focus Electric
1997 Mercury Grand Marquis GS
Moved On: 2000 Sable LS Premium Duratec
Sam is offline  
post #18 of 20 (permalink) Old 01-08-2013, 08:41 AM
Technical Advisor
 
Join Date: Feb 2007
Location: Milwaukee, WI
Chapter: Midwest
Year: 2005
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 6,017
Rep Power: 74
     
Trader Score: 0 reviews
Sam, do you have EATC or manual HVAC controls? If EATC, run the self test and see if any sunload sensor codes come up. If you have access to a GOOD scan tool that can read C, B and U codes in addition to P codes, look for any autolamp related B codes.

Bulbs: I have Phillips Xtreme Visions in my 05 SEL and 95 GL. They put out way more light than the stockers, but, as noted above, dont last anywhere near as long as "standard" bulbs.

05 Taurus SEL Duratec - my daily driver
04 Taurus SES Duratec - wifes car
95 Taurus GL Vulcan winter car
Toy #1 - 86 Tbird 5.0 (original owner) - LOTS of mods
Toy #2 - 88 Tbird Turbo Coupe - LOTS of mods
67 Honda 450 Super Sport - completely customized
Jeff K is offline  
post #19 of 20 (permalink) Old 01-08-2013, 09:36 AM
Devoted Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Montana
Chapter: Pacific Northwest
Posts: 1,192
Rep Power: 14
 
Trader Score: 1 reviews
GEM is under fuse box and directly plugged into it. The relays go into the GEM circuits for windows, door, lock, lights~~ Found a donor for $25, dealer was $544. Has circuit boards inside, not just a simple part. I have access to a Snap on Scan tool, that is the kind you need for electrical answers. Jeff is right on tracking down if possible before you through parts at it. The change out is a pain and if it is a bad ground or something wire related it would save time and $$$$. I found some Xtrava Visions at Wally world for 18.99 last week for my truck. They are good for the price. I like them on the country roads for night driving, has a good side to front spread on high and low. Good luck~~Happy New Year
downhill is offline  
post #20 of 20 (permalink) Old 01-08-2013, 10:51 AM
Member
 
clskmstg's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Dickson, TN
Chapter: Southeast
Posts: 239
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
Send a message via AIM to clskmstg Send a message via Yahoo to clskmstg
Mine's doing the same thing. I'll start it up at night with the autolamp on - the lights come on - if I start driving, and - you can't determine when it's going to happen - the headlights will shut off leaving the parking and dash lights on.

Yet, something else to work on when I have nothing to do! hahaha

Andy Corum
2000 Taurus SEL
Member: VAST right-wing conspiracy.
clskmstg is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome