2000 Taurus Battery Light - Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 9 (permalink) Old 04-13-2011, 04:33 PM Thread Starter
Member
 
CJpilot's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Maine
Chapter: Northeast
Posts: 230
Rep Power: 12
 
Trader Score: 3 reviews
2000 Taurus Battery Light

I went out for a drive today and while I was out driving, my Battery light came on and stayed on. Up until now, the battery light would come on whenever I was accelerating fast. It started today going on at lower RPMs than normal, and then it started doing it whenever I was accelerating at all, but would stay off at idle. I have driven probably 25 miles since, with no problems, and it starts right away with no hesitation. The car has 135k on it and Ive owned it for about 5 months.

Any Ideas on this? Bad battery and or alternator?

A couple notes: It has been warmer lately, yesterday was almost 50...so I cleaned the car, including the engine (which I never usually do). Today it was raining and cold, almost in the 30s. It might have even been freezing last night.
CJpilot is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 04-13-2011, 05:42 PM
Technical Advisor
 
Join Date: Feb 2007
Location: Milwaukee, WI
Chapter: Midwest
Year: 2005
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 5,898
Rep Power: 73
     
Trader Score: 0 reviews
The brushes in the alt are worn out. Either replace the brushes ($5 and 10 minutes time) after the alt has been removed, or get a QUALITY reman alternator (no cheap AZ junk).

05 Taurus SEL Duratec - my daily driver
04 Taurus SES Duratec - wifes car
95 Taurus GL Vulcan winter car
Toy #1 - 86 Tbird 5.0 (original owner) - LOTS of mods
Toy #2 - 88 Tbird Turbo Coupe - LOTS of mods
67 Honda 450 Super Sport - completely customized
Jeff K is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 04-13-2011, 05:56 PM Thread Starter
Member
 
CJpilot's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Maine
Chapter: Northeast
Posts: 230
Rep Power: 12
 
Trader Score: 3 reviews
Quote:
Originally Posted by Jeff K View Post
The brushes in the alt are worn out. Either replace the brushes ($5 and 10 minutes time) after the alt has been removed, or get a QUALITY reman alternator (no cheap AZ junk).
Hmmm...ok. Is it something that is urgent, or can it wait for a hundred miles? Is the battery still charging?

And would a used alternator be a good idea? I can pick one up for $40.
CJpilot is offline  
post #4 of 9 (permalink) Old 04-13-2011, 09:38 PM
Crazy Devoted Member
 
Join Date: Dec 2006
Chapter: Midwest
Year: 1998
Model: Mercury Sable
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 18,094
Rep Power: 97
     
Trader Score: 1 reviews
Iirc, on the rear of the alt., remove some torx screws to remove the voltage regulator exposing some more torx screws to remove the brush assy. Brushes used to be dirt cheap at adv. auto, probably any parts store or auto elec. shop.
sheila is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 04-13-2011, 10:26 PM Thread Starter
Member
 
CJpilot's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Maine
Chapter: Northeast
Posts: 230
Rep Power: 12
 
Trader Score: 3 reviews
Quote:
Originally Posted by sheila View Post
Iirc, on the rear of the alt., remove some torx screws to remove the voltage regulator exposing some more torx screws to remove the brush assy. Brushes used to be dirt cheap at adv. auto, probably any parts store or auto elec. shop.
Is that in a 2000-07?
CJpilot is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 04-14-2011, 11:08 AM
Crazy Devoted Member
 
Join Date: Dec 2006
Chapter: Midwest
Year: 1998
Model: Mercury Sable
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 18,094
Rep Power: 97
     
Trader Score: 1 reviews
Dunno. I havent messed with an alt since the early to mid 90s except to r&r. I dont have anything newer than a 99.
sheila is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 04-14-2011, 11:17 AM
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Minnesota
Chapter: Midwest
Year: 2004
Model: Mercury Sable
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 321
Rep Power: 13
 
Trader Score: 1 reviews
It sure sounds like the alt is bad. If the light is on then it is not charging the battery and you'll soon be stuck somewhere when it won't start.

Kevin

Current stable
2004 Sable LS Prem DOHC
2001 Taurus SES DOHC
Retired:2000 Taurus SE, 1994 Sable GS, 1988 Taurus LX
Hornswaggle is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 04-14-2011, 05:20 PM
Junior Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Greenwood, MO
Chapter: Midwest
Posts: 29
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
I agree with bad alt. Mine was intermittently coming on and off. Put a new alternator on and it hasn't come on since.
matt01taurus is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 04-18-2011, 11:32 AM Thread Starter
Member
 
CJpilot's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Maine
Chapter: Northeast
Posts: 230
Rep Power: 12
 
Trader Score: 3 reviews
Well, I drove it for about 75 miles more before the electronics started freaking out and finally shut down. (The engine stayed running.) Had enough to time get it to a shop... and they confirmed that the alternator was bad. $240 to fix, including a reman alternator with a 3 year warranty. Oh well, all in the line of duty for a car owner..Should be fixed this afternoon. Thanks for the help guys!
CJpilot is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome