02 3.0 EFI Taurus P301 and P316 - Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 16 (permalink) Old 12-23-2010, 03:02 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 17
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
02 3.0 EFI Taurus P301 and P316

Standard Vulcan engine. 3.0 EFI V6

Was driving home last week and engine starting sputtering. Made it home.
After re-starting, idle was extremely high. After reading some notes here, I replaced the IAC (Autozone $50) and that fixed the idle issue.

However, now, the engine still runs rough. Seems especially so if I try to speed up quickly. I also started the car, put it in drive, and pressed the brake and then put the AC/HEAT on. Engine began to idle very poorly.. did not stall, but shook like it could have. Turning off AC/HEAT returned idle to semi normal. When driving, on the highway it appears the engine runs fine after getting up to speed.

Autozone codes were P0316 and P0301. Any assistance is appreciated!

Thanks!
Brian
bfarnsle is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 16 (permalink) Old 12-23-2010, 05:58 PM
Crazy Devoted Member
 
Join Date: Dec 2006
Chapter: Midwest
Year: 1998
Model: Mercury Sable
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 17,213
Rep Power: 81
   
Trader Score: 1 reviews
Check (replace if nec.) plugs, wires and coil in that order.
sheila is online now  
post #3 of 16 (permalink) Old 12-23-2010, 06:40 PM
Crazy Devoted Member
 
Join Date: Dec 2006
Chapter: Midwest
Year: 1998
Model: Mercury Sable
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 17,213
Rep Power: 81
   
Trader Score: 1 reviews
Po301 is cylinder1 misfire (pass. firewall).
sheila is online now  
post #4 of 16 (permalink) Old 12-23-2010, 08:59 PM
Junior Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Miami, FL
Chapter: Southeast
Posts: 45
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
P0316 is Misfire Decetected 1st 1000 Revs
P0301 is Cylinder 1 Misfire

Check and replace Spark Plugs,Wires and ur Coils (If short on money, just replace the first Cylinders plugs... I did it to my firends Maxima not to long ago Coils and plugs where terrible, wires where okay though)
02Taurus-SE is offline  
post #5 of 16 (permalink) Old 12-24-2010, 11:33 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 17
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
will do. Is there a suggested method of getting the rear plugs out? From above .. or from below?

Thanks!
bfarnsle is offline  
post #6 of 16 (permalink) Old 12-24-2010, 12:06 PM
Crazy Devoted Member
 
Join Date: Dec 2006
Chapter: Midwest
Year: 1998
Model: Mercury Sable
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 17,213
Rep Power: 81
   
Trader Score: 1 reviews
Above.
sheila is online now  
post #7 of 16 (permalink) Old 12-24-2010, 01:33 PM
Crazy Devoted Member
 
Join Date: Dec 2006
Chapter: Midwest
Year: 1998
Model: Mercury Sable
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 17,213
Rep Power: 81
   
Trader Score: 1 reviews
Iirc, some remove the windshield cowling for a little added room, but ive never removed anything on a vulcan?
sheila is online now  
post #8 of 16 (permalink) Old 12-24-2010, 03:50 PM
Devoted Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: Orlando, Florida
Chapter: Northeast
Posts: 1,133
Rep Power: 24
 
Trader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by sheila View Post
Above.
+1 from above

06 Taurus SE, 97 F150, 08 Impala
paker is offline  
post #9 of 16 (permalink) Old 01-10-2011, 11:28 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 17
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
Well, I replaced the plugs yesterday, in the dark. That was fun. ;-)
Anyway, test drove this morning and it appears the coughing is gone.
Good acceleration, etc. Used Bosch platinum plus plugs from Autozone (2.99 each).

The engine light is still on. Does this mean there still is a problem? Or do I need to reset it somehow? Autozone won't do it anymore. Tell me its agan' the law.

Thanks!
bfarnsle is offline  
post #10 of 16 (permalink) Old 01-10-2011, 01:45 PM
Crazy Devoted Member
 
Join Date: Dec 2006
Chapter: Midwest
Year: 1998
Model: Mercury Sable
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 17,213
Rep Power: 81
   
Trader Score: 1 reviews
Shouldve used motorcraft or autolite plugs. Bosch have proven problematic in the bulls. If you dont have a code scanner or reader, simply disconnect the negative (ground) battery cable for a few minutes.
sheila is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome