2000 Mercury Sable - Rough Idle On Start And Cel - Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum
Register Home Forums Active Topics Topic Finder Photos Members List Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowAuto Loans
TaurusClub.com is the premier Ford Taurus Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 12-31-2008, 07:43 AM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Member Number: 17645
Join Date: Dec 2008
Visit: My Garage
Posts: 9
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 0
drdavidge has a little shameless behaviour in the past
Default

hey, we have a 2000 Mercury Sable that has recently started giving us some problems. A few days ago, the car would idle very roughly on startup, but not stall. after about 10 minutes the idle would return to normal and the car would be fine. If the car is off for a while and i start it again, I have the same problem. After a few days, the check engine light came on and the problem is still persisting. Any idea what this could be? I read a few places it could be a bunch of sensors, dirty intake manifold, bad intake gasket, or just a leaky vacuum line. How can i diagnose the problem? Where is the most common place to look for this sort of problem? thanks
drdavidge is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-31-2008, 08:42 AM   #2 (permalink)
Technical Advisor
 
Member Number: 1771
Join Date: Oct 2003
Location: Blythewood, SC 29016
Chapter: Southeast
Drives: 00 SEL Sedan DOHC
Visit: My Garage
Posts: 16,816
Trader Score: 6 reviews
Rep Power: 92
Bull Geek has a reputation beyond reputeBull Geek has a reputation beyond reputeBull Geek has a reputation beyond reputeBull Geek has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to Bull Geek Send a message via MSN to Bull Geek
Default

Welcome to TCCA. First, we need to know what engine you have. Pop the hood...does it look like either of these two engines?
Vulcan:
http://www.taurusclub.com/encyclopedia/Eng...0-01_Vulcan.jpg

Duratec:
http://www.taurusclub.com/encyclopedia/Eng.../00_Duratec.jpg

How many miles are on it? Have you performed any maintenance on it?

If you have an AutoZone near you, bring the car to them and ask to have the check engine light codes read and report back to us with the codes. If you want to by a check engine light code checker, Harbor Freight sells one for about $40.
__________________
--Nick

-True Blue MC 2003 Lincoln Town Car | V8 SOHC/4R70W | 55K
-Silver Frost MC 2000 Ford Taurus SEL | V6 DOHC/AX4N | 198K
--Wood paneled 1991 Mercury Grand Marquis LS Colony Park wagon | V8 OHV/AOD | 180K ish?
--Ugly Colored 1987 Mercury Grand Marquis LS Colony Park wagon | V8 OHV/AOD | 303K miles!
Former...
'87 Taurus 3.0 GL sedan, '87 Taurus 3.0 GL Wagon, '97 Taurus SHO 3.4 V8 sedan
Bull Geek is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2008, 09:41 AM   #3 (permalink)
Junior Member
 
Member Number: 17645
Join Date: Dec 2008
Visit: My Garage
Posts: 9
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 0
drdavidge has a little shameless behaviour in the past
Default

Quote:
Welcome to TCCA. First, we need to know what engine you have. Pop the hood...does it look like either of these two engines?
Vulcan:
http://www.taurusclub.com/encyclopedia/Eng...0-01_Vulcan.jpg

Duratec:
http://www.taurusclub.com/encyclopedia/Eng.../00_Duratec.jpg

How many miles are on it? Have you performed any maintenance on it?

If you have an AutoZone near you, bring the car to them and ask to have the check engine light codes read and report back to us with the codes. If you want to by a check engine light code checker, Harbor Freight sells one for about $40.
[/b]
haha, read my mind. just got back from autozone and its code p0306 - cylinder 6 misfire. its the duratec engine, has only about 40k miles on it and have performed the normal maintenance but nothing extensive.
drdavidge is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2008, 09:43 AM   #4 (permalink)
Technical Advisor
 
Member Number: 1771
Join Date: Oct 2003
Location: Blythewood, SC 29016
Chapter: Southeast
Drives: 00 SEL Sedan DOHC
Visit: My Garage
Posts: 16,816
Trader Score: 6 reviews
Rep Power: 92
Bull Geek has a reputation beyond reputeBull Geek has a reputation beyond reputeBull Geek has a reputation beyond reputeBull Geek has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to Bull Geek Send a message via MSN to Bull Geek
Default

Take the COP (coil on plug) from cylinder 6 (nice and easy, it's right up front) and swap it with another one that is easy to get to. See if the misfire follows with the COP or stays with cylinder 6.
__________________
--Nick

-True Blue MC 2003 Lincoln Town Car | V8 SOHC/4R70W | 55K
-Silver Frost MC 2000 Ford Taurus SEL | V6 DOHC/AX4N | 198K
--Wood paneled 1991 Mercury Grand Marquis LS Colony Park wagon | V8 OHV/AOD | 180K ish?
--Ugly Colored 1987 Mercury Grand Marquis LS Colony Park wagon | V8 OHV/AOD | 303K miles!
Former...
'87 Taurus 3.0 GL sedan, '87 Taurus 3.0 GL Wagon, '97 Taurus SHO 3.4 V8 sedan
Bull Geek is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2009, 09:45 AM   #5 (permalink)
Junior Member
 
Member Number: 1770
Join Date: Oct 2003
Visit: My Garage
Posts: 34
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 0
seachunk2 has a little shameless behaviour in the past
Default

I am having a similar problem with my 2001 duratec. It's throwing a P0304 code. That means my #4 is misfiring & yours is #6. So far I changed a lot without any luck. I thought it was a plug & wire problem being that they are the original with 85K. Next I put in a new injector, coil, pcv with new rubber elbow & upper & lower intake manifold gaskets. Problem still there. It looks like I may have a valve hanging up. I am going to take a compression test and to confirm a #4 cyl. problem.
I'll post the outcome if and when it's resolved. You may be having similar issues but with 40K I'd expect you have a simpler problem like a bad wire or coil. Good luck.
Also, I am assuming that a bad o2 sensor would throw a different code and not one specific to a single cylinder. I wonder if I am wrong and the o2 needs to be replaced?
seachunk2 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2009, 11:16 AM   #6 (permalink)
Junior Member
 
Member Number: 17645
Join Date: Dec 2008
Visit: My Garage
Posts: 9
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 0
drdavidge has a little shameless behaviour in the past
Default

Does yours idle rough on a cold start but then be fine for the rest of the day too?
drdavidge is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2009, 01:26 PM   #7 (permalink)
Crazy Devoted Member
 
shoz123's Avatar
 
Member Number: 125
Join Date: Nov 2002
Location: Ashkum, Illinois
Visit: My Garage
Posts: 14,119
Trader Score: 4 reviews
Rep Power: 0
shoz123 has a little shameless behaviour in the past
Default

An O2 will not throw a misfire code.

__________________
Paul Nimz
'10 Red Genesis Coupe
'08 Hyundai Accent
shoz123 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2009, 05:12 PM   #8 (permalink)
Junior Member
 
Member Number: 17645
Join Date: Dec 2008
Visit: My Garage
Posts: 9
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 0
drdavidge has a little shameless behaviour in the past
Default

Someone had suggested to me it might be the #6 coil pack which are prone to go bad on these cars, so I went out and bought one to see if that was the problem. After waiting a few hours for the engine to get cold again, I started it up and the problem was still there. Any other ideas what it could be?
drdavidge is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2009, 05:53 PM   #9 (permalink)
Technical Advisor
 
Member Number: 1771
Join Date: Oct 2003
Location: Blythewood, SC 29016
Chapter: Southeast
Drives: 00 SEL Sedan DOHC
Visit: My Garage
Posts: 16,816
Trader Score: 6 reviews
Rep Power: 92
Bull Geek has a reputation beyond reputeBull Geek has a reputation beyond reputeBull Geek has a reputation beyond reputeBull Geek has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to Bull Geek Send a message via MSN to Bull Geek
Default

If a new coil didn't fix it (hopefully you can return it), next it would be worth checking the spark plug on cylinder 6.
__________________
--Nick

-True Blue MC 2003 Lincoln Town Car | V8 SOHC/4R70W | 55K
-Silver Frost MC 2000 Ford Taurus SEL | V6 DOHC/AX4N | 198K
--Wood paneled 1991 Mercury Grand Marquis LS Colony Park wagon | V8 OHV/AOD | 180K ish?
--Ugly Colored 1987 Mercury Grand Marquis LS Colony Park wagon | V8 OHV/AOD | 303K miles!
Former...
'87 Taurus 3.0 GL sedan, '87 Taurus 3.0 GL Wagon, '97 Taurus SHO 3.4 V8 sedan
Bull Geek is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2009, 05:58 PM   #10 (permalink)
mwt
Crazy Devoted Member
 
mwt's Avatar
 
Member Number: 1952
Join Date: Nov 2003
Location: Tulsa,OK
Visit: My Garage
Posts: 8,432
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 38
mwt is an unknown quantity at this point
Default

Do a compression check and while you are there swap plugs.

Mike
__________________
"If you're a fan of getting into fat girls' pants, Dave Matthews Band CDs are the greatest invention since a ham on a fishing pole.

If I had known there was going to be a test I would have studied


94gl Vulcan totalled 4-01-04
99 LX FFV-purchased 4-17-04 totalled 5-17-06 untotalled on 9-2-07 and back on the road
New Paint coming soon
2000 SES Duratec Garage
2000 SEL Duratec this thing has everything but a spoiler
mwt is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 03:33 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2