How do I reactivate my stock keyless remote entry? 05 Taurus SE - Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 17 (permalink) Old 05-25-2013, 07:09 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2013
Location: Houston, TX
Chapter: Southern
Posts: 25
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
How do I reactivate my stock keyless remote entry? 05 Taurus SE

Is there an easy fix to restore the useability of my stock keyless remote system after an aftermarket system was installed?

When I purchased my 05 Taurus SE I was given one key and no remotes. A month ago I finally got around to ordering a remote for it. Ford A2881 remote - FCC ID # CWTWB1U331. I attempted to program it to no avail (Entering programming mode - ignition on/off - worked and the doors locked) So I guessed like most problems I should start troubleshooting by checking fuses. I removed the panel under the steering wheel to see what Im thinking is a aftermarket system for both keyless entry & remote start. I've learned the receiver antenna (found above my rear view mirror semi tucked into the headliner) is a CodeAlarm brand. Part No.118C1123 - FCC ID ELVNTRCB. There is an (Express - brand) Universal Transponder Bypass (which I've learned is used in remote start systems, not sure if used for other things). There were also a couple other small boxes and wires galore. The remotes used for CodeAlarm systems are expensive and sophisticated. I don't want remote start (I have an interlock device), I just want my Ford Remote to lock/unlock the doors. I don't even care if all doors unlock with one press of the button. Can anyone think of an easy way to do this?

(tried attaching image - Flickr Images don't work on here?)

Thanks,
CaseyD

CaseyD is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 17 (permalink) Old 05-25-2013, 11:57 PM
Technical Advisor
 
behlinla's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Wisconsin
Chapter: Midwest
Posts: 7,539
Rep Power: 84
      
Trader Score: 0 reviews
So the locks cycled when you entered programing mode, but did they do anything when you pushed the remote button on the fob? If not, first confirm the battery in the transmitter is good. The other possibility is that your car did not come from the factory with remote keyless entry.
behlinla is offline  
post #3 of 17 (permalink) Old 05-26-2013, 12:40 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2013
Location: Houston, TX
Chapter: Southern
Posts: 25
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
Thanks Behlinla, I did confirm that the FOB battery is good, and yes the locks cycled but not afterwards when I pressed the button on the FOB. I guess I cannot confirm if the remote works as it should since I don't have any vehicles to test it on.. Maybe the battery tester at Autozone or Pepboys can confirm whether its sending a signal or not. I'll do that next. CodeAlarm uses their own programming process for their system. I would think it's safe to assume that if your vehicle has a Ford programming mode for remote entry, it should have the capabilities, but I don't know and that's why I'm here. Also I'm not sure I understand why someone would add this function for no apparent reason.. Most "does my Ford have remote entry" questions end with testing it by trying to enter programming mode. I felt like I've ruled out the fact that it's not working because there is no stock system. Is there another way to test this?

Thanks!
CaseyD
CaseyD is offline  
post #4 of 17 (permalink) Old 05-26-2013, 11:24 PM
Technical Advisor
 
behlinla's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Wisconsin
Chapter: Midwest
Posts: 7,539
Rep Power: 84
      
Trader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by CaseyD View Post
I would think it's safe to assume that if your vehicle has a Ford programming mode for remote entry, it should have the capabilities, but I don't know and that's why I'm here.
You can't assume that. Cars without keyless entry still do the lock cycle when you enter keyless entry program mode I believe.

It may also be possible your car did have keyless entry but the receiver failed and instead of replacing the GEM they added an aftermarket system.

Run your VIN through FordEtis and see if it lists remote entry.
behlinla is offline  
post #5 of 17 (permalink) Old 05-27-2013, 07:55 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2013
Location: Houston, TX
Chapter: Southern
Posts: 25
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
Thanks again, Fordetis showed "*With Door Entry Remote Control Unit". I guess the next step is to test the control module? I beleive i know which box it is. Im out of town but will test my remote once I return home to Houston later on today. I was relieved when I saw that it was a standard feature. Also i learned alot about my car via etis.ford.com. Any thoughts on what to do know?

Thanks,
CaseyD
CaseyD is offline  
post #6 of 17 (permalink) Old 05-27-2013, 09:46 AM
Technical Advisor
 
behlinla's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Wisconsin
Chapter: Midwest
Posts: 7,539
Rep Power: 84
      
Trader Score: 0 reviews
Generally if remote keyless entry receiver doesn't work then you have to replace the whole SJB. Just to confirm did the remote come in a Ford parts bag? What was the full part number on the bag?
behlinla is offline  
post #7 of 17 (permalink) Old 05-27-2013, 09:29 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2013
Location: Houston, TX
Chapter: Southern
Posts: 25
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
I cannot remember whether or not it came in a Ford bag, it was delivered in an standard 5X7 padded envelope. Part # is 8S4T-15K601-AB. I looked it up on Amazon on my order history. When I googled the product # it yielded results for several sights. I purchased it "new" not used. After reading into it more, It's looking like it's just a "compatible" FOB and not an official Ford FOB even though it's sold as a Ford Remote. I'm not exactly sure that's legal. Maybe I can find an insignia inside the FOB. Do stock systems usually remain active & useable after an aftermarket system is installed, or do they install to be be integrated?

Thanks,
CaseyD
CaseyD is offline  
post #8 of 17 (permalink) Old 05-27-2013, 10:25 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2013
Location: Houston, TX
Chapter: Southern
Posts: 25
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
I went back to Etis.Ford and now I'm confused. The "Minor Features" list has either a Less or With in front of most of the features. Before when I looked I didn't notice right below "With Door Entry Remote Control Unit" it says "Less Keyless Entry System". There is one that has a Less in front of it IE - "Less CD Player" but I do have that feature, and it is (or what appears to be) the stock radio. **pulling my hair out. Most of the listed features that had "With" in front of it I did have, and most things that said Less I didn't have. I guess "door entry remote control unit" just means power locks? I don't know.. It's looking like my only choice is to spend the money to get, what may work, a CodeAlarm FOB. I don't know if my new question should be "Can I test an aftermarket alarm without buying an expensive remote" & "If so, How do I determine which one is compatible?" Any thoughts, I'm starting to feel hopeless. I just cannot believe a 2005 car would come without keyless entry, if that's even the case.

Thanks,
CaseyD
CaseyD is offline  
post #9 of 17 (permalink) Old 05-27-2013, 10:26 PM
Would Never Use Fram
 
The White Falcon's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Provo, Utah
Chapter: West Coast
Year: 2003
Model: Ford Taurus
Engine: 3.0L 24v Duratec V6
Posts: 11,644
Rep Power: 60
   
Trader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by CaseyD View Post
I went back to Etis.Ford and now I'm confused. The "Minor Features" list has either a Less or With in front of most of the features. Before when I looked I didn't notice right below "With Door Entry Remote Control Unit" it says "Less Keyless Entry System". There is one that has a Less in front of it IE - "Less CD Player" but I do have that feature, and it is (or what appears to be) the stock radio. **pulling my hair out. Most of the listed features that had "With" in front of it I did have, and most things that said Less I didn't have. I guess "door entry remote control unit" just means power locks? I don't know.. It's looking like my only choice is to spend the money to get, what may work, a CodeAlarm FOB. I don't know if my new question should be "Can I test an aftermarket alarm without buying an expensive remote" & "If so, How do I determine which one is compatible?" Any thoughts, I'm starting to feel hopeless. I just cannot believe a 2005 car would come without keyless entry, if that's even the case.

Thanks,
CaseyD
Keyless entry in this case is the keypad under the driver door handle that SEL models have. You're fine.

Bradley.
Holly: 2003 Taurus SES Deluxe, Duratec, spoiler, moonroof, OEM Centennials, JBL Audio system, other enhancements. April '14 COTM winner.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

See more details
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
.

The right man in the wrong place can make all the difference in the world...
The White Falcon is offline  
post #10 of 17 (permalink) Old 05-27-2013, 11:09 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2013
Location: Houston, TX
Chapter: Southern
Posts: 25
Rep Power: 0
 
Trader Score: 0 reviews
Thanks Bradley! You just saved me from a lot of research/headache. I guess I should stop using that term in regards to the Door entry remote control.. Tomorrow at work I'll test my remote on a friends 2005 Ford Explorer and maybe test his remote on mine. I'll post my findings.

Thanks,
CaseyD
CaseyD is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
02 keyless entry compatible with 04 jackson521 Electronics, Security, Audio and Visual 2 05-06-2013 07:31 AM
looking for the keyless entry code sonne 5th and 6th Gen Maintenance and Repair 6 04-26-2013 01:16 AM
Keyless entry system Sable476 Electronics, Security, Audio and Visual 8 04-04-2013 08:07 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome