'96 Tbird problems. - Taurus Car Club of America : Ford Taurus Forum
Register Home Forums Active Topics Topic Finder Photos Members List Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowAuto Loans
TaurusClub.com is the premier Ford Taurus Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 01-19-2013, 08:26 PM   #1 (permalink)
Graphic Designer

 
Roach's Avatar
 
Member Number: 32683
Join Date: Nov 2010
Location: Concord, NC
Chapter: Southeast
Drives: 2000 Model SE, [Engineless]
Visit: My Garage
Posts: 1,346
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 11
Roach has a spectacular aura about
Default '96 Tbird problems.

I've bought a '96 Tbird [3.8L V6] last year and it's had a few problems. Most I've fixed but some still occurring.

It's got a terrible idle problem that I just cannot figure out! The damn thing will surge down constantly until I put it in neutral or give it a little gas. It will bog down from the idle speed of 600, to 300ish for about half a second then back up at random intervals, sometimes the time in between is slower, sometimes faster.

I've changed everything on this thing, besides the normal tuneup of oil and filters, I've done the plugs and wires, seafoamed it [prior to tearing down the intake and cleaning the upper and lower by hand] I've replaced all rotten hoses, the pvc valve, air filter, fuel filter, injector cleaner-ed[ 3 times now] all upper intake gaskets, so much more. It still does this, but only after about 30mins of driving.

There's no leaks, there's nothing dripping. All gaskets are fine, no vacuum leaks either. I pulled a vacuum test on all the hoses I can find. The stupidest thing is that the damn thing doesn't even throw any codes!

The other problem is the suspension or steering is squeaking like a s-o-b. Everytime I turn the wheel it's a constant annoying squeal. I cannot figure out where it's coming from, but I greased up everything and no luck still. It's super annoying going through a parking garage.

I've been having these problems since I bought it, but the idle problem has lessened a-lot since I'm driving less for work. Still, the thing will do it if I run errands after work or something. Also, it stalled in reverse twice today, and I had to gas it to keep it from stalling out again.

It finally threw a pending code though! A P0141, malfunction of the bank 1 O2 sensor. I'm going to replace it altogether and see what happens. I'm at a loss with this thing and I never have time to work on it. Being a former mechanic and being stumped on this surprises me though.

If anyone has any suggestions I'd love to hear them! I'm willing to try anything to make this thing stop stalling!
__________________
2000 Taurus SE "Lady Hearse"
__1995 Taurus SHO "Organ Donor"

____1996 Thunderbird LX "Jade Phoenix"
Roach is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-19-2013, 09:27 PM   #2 (permalink)
Crazy Devoted Member
 
Member Number: 10865
Join Date: Dec 2006
Visit: My Garage
Posts: 12,191
Trader Score: 1 reviews
Rep Power: 52
sheila is a glorious beacon of lightsheila is a glorious beacon of light
Default

Does it have an iac?
sheila is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2013, 10:29 PM   #3 (permalink)
Junior Member
 
Member Number: 52074
Join Date: Jan 2013
Location: Lexington, KY
Chapter: Midwest
Drives: 2010 Taurus SEL AWD 3.5L Duratec V6
Visit: My Garage
Posts: 46
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 0
bmwides is an unknown quantity at this point
Default '96 Tbird problems.

The steering squeal could be the power steering pump pulley/bearing. I had a car with a spun bearing and the thing would scream every time I'd turn regardless of direction


Sent from my iPhone using AutoGuide.com App
bmwides is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2013, 10:26 AM   #4 (permalink)
Graphic Designer

 
Roach's Avatar
 
Member Number: 32683
Join Date: Nov 2010
Location: Concord, NC
Chapter: Southeast
Drives: 2000 Model SE, [Engineless]
Visit: My Garage
Posts: 1,346
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 11
Roach has a spectacular aura about
Default

Quote:
Originally Posted by sheila View Post
Does it have an iac?
Cleaned, replaced, same thing.

Quote:
Originally Posted by bmwides View Post
The steering squeal could be the power steering pump pulley/bearing. I had a car with a spun bearing and the thing would scream every time I'd turn regardless of direction


Sent from my iPhone using AutoGuide.com App
I believe it's the suspension because if you sit on the hood and force the car down it squeaks too. I'm going to do a complete rebuild at somepoint on the front end.
__________________
2000 Taurus SE "Lady Hearse"
__1995 Taurus SHO "Organ Donor"

____1996 Thunderbird LX "Jade Phoenix"
Roach is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2013, 10:30 AM   #5 (permalink)
Junior Member
 
Member Number: 52074
Join Date: Jan 2013
Location: Lexington, KY
Chapter: Midwest
Drives: 2010 Taurus SEL AWD 3.5L Duratec V6
Visit: My Garage
Posts: 46
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 0
bmwides is an unknown quantity at this point
Default '96 Tbird problems.

Any audio of the squeal?


Sent from my iPhone using AutoGuide.com App
bmwides is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2013, 10:35 AM   #6 (permalink)
Graphic Designer

 
Roach's Avatar
 
Member Number: 32683
Join Date: Nov 2010
Location: Concord, NC
Chapter: Southeast
Drives: 2000 Model SE, [Engineless]
Visit: My Garage
Posts: 1,346
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 11
Roach has a spectacular aura about
Default

Not as of yet, I can get some later today or tomorrow if I have time.

I'm still more focused on the engine issues atm though.
__________________
2000 Taurus SE "Lady Hearse"
__1995 Taurus SHO "Organ Donor"

____1996 Thunderbird LX "Jade Phoenix"
Roach is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2013, 12:31 PM   #7 (permalink)
I'm Watching You!
 
sousa632's Avatar
 
Member Number: 37681
Join Date: Jun 2011
Location: Forked River, NJ
Chapter: Northeast
Drives: 01 Sable Wagon Duratec
Visit: My Garage
Posts: 6,195
Trader Score: 1 reviews
Rep Power: 47
sousa632 has much to be proud ofsousa632 has much to be proud ofsousa632 has much to be proud of
Default

The squeal is your lower ball joints. If they are not greasable, you will have to replace them. My tbird had a horrible squealing but I had greasable lowers. Pumped grease in them and all is well. Have you ever replaced the lower/upper ball joints?

I can't help you with the idle issue cause mine had a 4.6 so it's a different beast.
__________________
John
'01 Sable LS Premium Wagon Duratec 'The Silver Bullet' , '98 Windstar 3.8, '04 Freestar Cargo 3.9

Vote for me
sousa632 is online now   Reply With Quote
Old 01-20-2013, 04:21 PM   #8 (permalink)
Sam
breeves002
 
Sam's Avatar
 
Member Number: 49890
Join Date: Sep 2012
Location: St. Louis, MO
Chapter: Midwest
Drives: 2008 Mercury Sable Premier
Visit: My Garage
Posts: 6,090
Trader Score: 8 reviews
Rep Power: 68
Sam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond reputeSam has a reputation beyond repute
Default

What do the fuel trims look like? As well as fuel pressure.
__________________
Sam

2008 Mercury Sable Premier
2012 Kia Soul Base AT 1.6GDI
2004 Acura TSX 2.4
Moved On: 2000 Sable LS Premium Duratec
Sam is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2013, 07:55 PM   #9 (permalink)
I'm Watching You!
 
sousa632's Avatar
 
Member Number: 37681
Join Date: Jun 2011
Location: Forked River, NJ
Chapter: Northeast
Drives: 01 Sable Wagon Duratec
Visit: My Garage
Posts: 6,195
Trader Score: 1 reviews
Rep Power: 47
sousa632 has much to be proud ofsousa632 has much to be proud ofsousa632 has much to be proud of
Default

One other thought....... does it have a MAF sensor? If so when was the last time it was cleaned? I had all kinds of weirdness going on with my 4.6, cleaned the MAF and it helped out tons.
__________________
John
'01 Sable LS Premium Wagon Duratec 'The Silver Bullet' , '98 Windstar 3.8, '04 Freestar Cargo 3.9

Vote for me
sousa632 is online now   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 09:21 AM   #10 (permalink)
Graphic Designer

 
Roach's Avatar
 
Member Number: 32683
Join Date: Nov 2010
Location: Concord, NC
Chapter: Southeast
Drives: 2000 Model SE, [Engineless]
Visit: My Garage
Posts: 1,346
Trader Score: 0 reviews
Rep Power: 11
Roach has a spectacular aura about
Default

Quote:
Originally Posted by sousa632 View Post
One other thought....... does it have a MAF sensor? If so when was the last time it was cleaned? I had all kinds of weirdness going on with my 4.6, cleaned the MAF and it helped out tons.
It does, it's recessed in a tube so I can't exactly see it, I forgot I was going to go ahead and clean that too. I'll do that and see how she runs.
__________________
2000 Taurus SE "Lady Hearse"
__1995 Taurus SHO "Organ Donor"

____1996 Thunderbird LX "Jade Phoenix"
Roach is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 07:16 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2